Kremowa zupa chrzanowa

Zupę chrzanową robiłam dwa lub trzy lata temu i pamiętam, że bardzo mi smakowała (chociaż nie wszyscy domownicy byli nią równie zauroczeni), ale to pewnie dlatego, że bardzo lubię chrzan, a więc zupa, w której on lekko dominuje musiała mi smakować. Zupa idealnie sprawdzi się jako Wielkanocne śniadanie, czy też obiad. Polecam wielbicielom chrzanowych smaków.

Przepis z bloga Kuchnia na obcasach

Składniki:
1 mały słoiczek chrzanu sklepowego (lepiej wybrać taki, gdzie chrzanu jest sporo i go rzeczywiście czuć)
1 por
2 pietruszki
kawałek selera
4 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 12%
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Przygotowanie:
Warzywka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 
Cebulę zeszklić na łyżce oleju z dodatkiem masła. 
Dodać resztę warzyw i czosnek i chwilę przesmażać razem. 
Do warzyw dolać około 2 litrów wody i postawić na gazie. 
Dodać listek laurowy, ziele, pieprz. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. 
Wyłowić listek, ziele i ziarenka pieprzu a całość zupy zblendować. 
Dodać majeranek i całość chwilę podgrzać. Dodać chrzan i śmietanę, łyżkę masła i wymieszać. 
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie chrzanem (jeśli się okaże, że słoiczek to jednak za mało).
Gotową zupę podawać z jajkiem lub grzankami. 

SMACZNEGO :)


Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad VI

Komentarze

Prześlij komentarz