niedziela, 13 marca 2016

Zawijaski czosnkowe

W końcu znowu mogłam wziąć udział w Wypiekaniu na Śniadanie. W poprzednim tygodniu co prawda upiekłam pomarańczowe muffinki z ricottą, ale po raz pierwszy w życiu w muffinkach wyszedł mi mega zakalec, więc pomimo że w smaku były dobre, to i tak wstyd mi było je pokazać :) W każdym razie w tym tygodniu Dorota zaproponowała upieczenie zawijasków czosnkowych, a że lubię czosnek, a zawijaski wyglądały bardzo smakowicie, to musiałam je zrobić :) Wyszły rzeczywiście bardzo smaczne i chrupiące. Mi służyły jako przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać jako dodatek do jakiejś kremowej zupy np cebulowej. 

Przepis z bloga Najedzeni z moimi zmianami

Składniki:
 150 g mąki pszennej jasnej
150 g mąki pszennej razowej (można też użyć tylko jasnej)
pół paczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju lub oliwy
150 g ciepławej wody

Nadzienie:
75 g masła
5 ząbków czosnku
suszona bazylia
sól

Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, drożdże, sól i oliwę. Dokładnie wymieszać. 
Wlewać po trochu wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto (dokładna ilość wody, zależy od mąki). 
Wyrobić ciasto do momentu aż będzie elastycznie, wtedy uformować z ciasta kulę i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około godzinę (do wyrabiania można oczywiście użyć robota). 
W międzyczasie przygotować nadzienie. Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do przestudzonego masła. dodać odrobię soli i dokładnie wymieszać. 
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować i posmarować masłem czosnkowym. 

Ciasto złożyć na pół i pokroić w paski o szerokości około 2 cm. 

Każdy z pasów zawinąć, tworząc coś w rodzaju spirali

Gotowe zawijaski przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je posmarować masłem (jeśli zostało) lub delikatnie skropić oliwą i posypać suszoną bazylią. Pozostawić na blasze około pół godziny, aby trochę wyrosły. 
Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

SMACZNEGO :)


Razem ze mną Wypiekały:
Nina z Gotuj-Sam!
Jagoda z Magia w kuchni
Bernadetta z Prawo do Gotowania
Magdalena z Apetyt na Smaka

13 komentarzy:

  1. Cieszę się że wzięłaś udział. Zawijaski są mega pyszne :-) Dzięki za wspólne zawijanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja Wam dzękuję bardzo gorąco za testowanie mojego przepisu!! :-)) Jesteście niesamowite :-)) Organizujecie jeszcze jakieś akcje wypiekania czy gotowania? W jaki sposób można dołączyć? Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akcje są organizowane praktycznie co weekend. Jedna osoba wybiera co wypiekamy w danym tygodniu. Organizowane jest to w ramach Wypiekanie na śniadanie, które znajdziesz na fb: https://www.facebook.com/wypiekanienasniadanie/?fref=ts co tydzień pojawia się tam nowe wydarzenie, z tym co aktualnie będziemy piec :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe pyszne zawijaski Anetko!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekielnie pysznie wyglądają :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i na pewno pyszne! Dzieki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne bułeczki w tym tygodniu sobie wypiekłyśmy:) dziękuję za wspólną zabawę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za wspólne wypiekanie i zawijanie :) Do następnego wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  12. 150 g ciepławej wody? :D :D :D

    OdpowiedzUsuń